Business 1159 x bekeken

Web Summit 2017 – a lot of B’s

21 november 2017 - Alex Otten

Vorig jaar schreef ik over de Web Summit en mijn 5 eyeopeners. Ik was er toen voor het eerst en van veel zaken onder de indruk. “Dit jaar zal alles wel gewoontjes zijn”, dacht ik.

Toch niet, ik blijf het indrukwekkend vinden hoe in 3 dagen tijd, 70 duizend mensen op een relatief klein terrein, zijn weg vindt naar kennis, sprekers, netwerken en inspiratie.

Ik vond het dit jaar op een of andere manier wel grimmiger. De strengere bewaking, niet alleen mensen die je polsbandje controleren, maar veel politie met serieuze bewapening. Ook heb ik een lezing bijgewoond van Brad Smith (president van Microsoft) over de cyberwar waar we in zijn beland en dat er een nieuwe conventie van Geneve moet komen om dit tegen te gaan. Het klonk meer als verkiezingsretoriek dan een inspirerend verhaal. Maar dat ligt waarschijnlijk aan mij.

Lonely at the top?

Gillian Tans

Ik ben bij een lezing geweest over CEO’s met de vraag of het Lonely at the top is. Een van de sprekers was Gillian Tans (CEO van Booking.com). De andere twee heren waren een stuk eenzamer in hun rol dan Gillian. Dat heeft alles te maken met de bedrijfscultuur in Nederland. Gillian kreeg applaus uit de zaal toen ze vertelde dat ze een cultuur creëerde binnen haar bedrijf waar falen normaal was. Natuurlijk moet jij soms die ene moeilijke eindbeslissing maken, maar als je je omringt met mensen die fouten durven te maken en die daar niet voor worden afgeslacht, worden er veel beslissingen gemaakt zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Dit sterkt me in onze eigen aanpak van zelfsturing. Dat gaat niet zonder leiderschap, maar haalt het beste uit je mensen door ze vrijheid te geven. Ook de vrijheid om fouten te maken.

IoT, VR, AR, Crypto, Blockchain, AI

Dit jaar waren er echt veel buzzwoorden die ik overal hoorde. Waar zal ik beginnen? Hetgeen ik het meest fascinerend vind is Bitcoin icm Blockchain. Voor velen toch nog een erg ongrijpbaar concept waarbij de handel in Bitcoins (of andere Crypto currency) de boventoon voert. Een aantal mensen om mij heen waren druk bezig met het volgen van de koers van hun coins en minder met de sprekers. Voor mijn gevoel staan we (alweer) aan de vooravond van grote veranderingen. De techniek gaat zo hard en de partijen steken hierin zoveel geld dat het onvermijdelijk is dat we binnen enkele jaren (minder dan 5) echt anders omgaan met data, vertrouwen en geld.

Startups

Ook dit jaar was er veel ruimte voor startups. Via de Web Summit App hadden we al snel een groepje Tilburgse ondernemers bij elkaar. Een paar daarvan gingen hun startup pitchen op de Web Summit (flow.ai). De avond daarvoor hadden we een Tilbo Borrel op een mooi dakterras en hebben we ze uitvoerig kunnen challengen. De volgende dag zijn we gaan kijken in een volle zaal met publiek. Die avond zagen we ze weer (op een Holland borrel, verassend) en ze waren moe, maar tevreden. Ook het leven van een startup is gewoon keihard werken.
De Web Summit blijft een aanrader. Tip van mij: bereid je goed voor. Er is zo veel te zien en horen dat je het in je eentje sowieso niet kunt behappen. Kaartjes voor volgend jaar hebben we al geboekt. Nu zijn ze nog goedkoop en we blijven natuurlijk Hollanders ;-).
 

Alex Otten

‘Internet is als water uit de kraan’ aldus Alex. Nieuwe kansen dienen zich elke dag aan en Alex is sinds 1995 actief om die kansen te ontdekken en in te zetten voor de doelen van zijn klanten. Alex is niet alleen directeur bij Estate internet, maar houdt zich ook actief bezig met het geven van onderwijs en de begeleiding van jonge talenten. ‘Antwoorden is het nieuwe zenden’ is zijn motto.

Reacties ()