Tech 1676 x bekeken

Estate presenteert & implementeert Umbraco

22 augustus 2017 - Dave van Emmerik

Qua content management vertrouwt Estate Internet al jaren op twee robuuste systemen. Een open source alternatief boden we tot dusver nog niet aan. Vanaf nu wel. Umbraco is een open source content management systeem voor het bewerken en beheren van dynamische webpagina’s.

Al in 2002 werd de motie-Vendrik aangenomen in de tweede kamer. De motie had onder meer als doel om het gebruik (en de inzet) van open source software in de publieke sector te stimuleren. De kwaliteit van open source software liet destijds echter vaak te wensen over, waardoor alsnog teruggegrepen moest worden op commerciële alternatieven.

Volgens de stichting ‘open source & overheid’ ligt die tijd inmiddels achter ons. Gesloten alternatieven zijn niet (altijd) meer beter, gebruiksvriendelijker en veiliger dan open varianten. Neem Wikipedia als voorbeeld. Een vrije encyclopedie die volgens iedereen gedoemd was te mislukken. Inmiddels maakt bijna iedereen er zo’n beetje dagelijks gebruik van. Als het niet direct is, dan wel via de informatie die Google er uit ophaalt.

Qua content management vertrouwt Estate Internet al jaren op twee robuuste systemen, Sitecore en Sitefinity. Beiden .NET platformen beschikken ieder over hun eigen kracht, zoals je dat kunt terugvinden op de gelinkte pagina’s. Aan beiden kleeft echter een licentie vast en een open source alternatief boden we tot dusver nog niet aan.

Wij bieden nu: Umbraco

Een open source content management systeem voor het bewerken en beheren van dynamische webpagina’s. Het is, net als Sitecore en Sitefinity, geschreven in de programmeertaal C# en gebaseerd op ASP.NET. Umbraco had al enige tijd onze aandacht, maar buiten het gebrek aan licentiekosten, voldeed het lange tijd niet aan onze criteria als enterprise CMS. Die tijd is voorbij, en daar staan we niet alleen in. Het systeem wint enorm aan populariteit. Op moment van schrijven zijn er 409.219 actieve installaties online. Daarnaast heeft men een community van ruim 220.000 gebruikers. De missie is om in 2021 de magische grens van één miljoen te passeren.
De visie gaat iets verder aansluitend nieuwe installaties.

In een aantal kernwoorden vat men het systeem samen:
TRUST
RESPECT
OPEN
HUNGRY
FRIENDLY

In de praktijk voelt Umbraco voor zowel de back-end- als front-end developers van Estate direct heel vertrouwd aan. Het systeem is vrij ‘lean’, duidelijk opgezet en daardoor voor ervaren programmeurs heel goed te doorgronden. Ontwikkelen op het platform gaat daarom relatief snel. Bovendien werkt het CMS voor de gebruiker zeer intuïtief. Umbraco laat developers (en gebruikers) niet zwemmen. Er is een enorme actieve gebruikersgroep en een zogenaamd ‘extensive support system’.

Out of the box is er weinig dat Umbraco niet ondersteunt. Via tal van (overwegend gratis) extensions kan het systeem gemakkelijk uitgebreid worden. Ook beschikt het over een widget builder, waardoor eenvoudige modules snel te ontwikkelen zijn. Ook is de grid editor gemakkelijk te koppelen aan zo’n beetje ieder front-end framework. Bootstrap of Foundation, maar ook Angular en Vue laten zich goed integreren.

Gartner Magic Quadrant

Als Sitecore of Sitefinity klant ben je uiteraard niet benadeeld. Sitecore is en blijft het meest robuuste ‘enterprise’ systeem dat Estate Internet aanbiedt. In Gartner’s Magic Quadrant, maatstaf in de CMS-wereld, scoort Sitecore keer op keer uitstekend, als absolute ‘leader’ en ‘visionair’. Sitefinity (Progress) aan de andere kant, is een goede ‘challenger’, die een onovertroffen gebruiksvriendelijk beheersysteem biedt. Umbraco ontbreekt (nog) in de Quadrant, maar vormt een mooie middenweg tussen Sitefinity en Sitecore. Zeker zonder licentiekosten is dat bewonderenswaardig te noemen.
GMQ

 

Dave van Emmerik

Webdeveloper met interesse voor de interactie tussen Design, Front-End, UX en IxD. Stiekeme liefhebber van PHP en is overtuigd van de toekomst van JS.

Reacties ()