Marketing 1592 x bekeken

Met de billen bloot: perceived value

4 juli 2017 - Mirella Granucci

Als marketeer ben ik altijd op zoek naar inspiratie en deze zoektocht gaat meer dan eens gepaard met een licht gevoel van schaamte. Een moment waarop je in het publiek zit en de spreker een voorbeeld geeft, waarbij je zelf deel uitmaakt van de doelgroep of persona die wordt geschetst. Je kent het wel toch? Even niet meer om je heen durven kijken en stiekem wat verkleuren in de hoop dat niemand het ziet.

Ik heb besloten dat ik een van deze momenten met je wil delen. Ik ben namelijk niet alleen marketeer, maar ik ben vooral mens en consument. Een consument die toch behoorlijk gevoelig blijkt te zijn voor beleving en perceived value.

Nespresso, what else?

Een memorabele klantbeleving wordt gecreëerd op het niveau van hart tot hart. Tot zover niets nieuws, maar het voorbeeld dat volgde wist ook mij te raken. Tijdens de clinic customer journey mapping bij Beeckestijn Business School, waarover in een andere blog trouwens meer, schetste Katja van Wel van TOTE-M een voor mij zo’n beschamend moment. 

Nespresso cups
 

De kracht van een merk


Het vertrouwde pak rode koffie met toch een wat suf imago, sorry Douwe Egberts, kwam in beeld. De koffie die je kent uit de keuken van je oma. Al zat het daar vaak in een blik en was de verpakking al lang weggegooid. Geurige koffie uit een ouderwetse filtermachine. In een mooi porseleinen kopje en met heel veel koekjes. 

Niet de koffie die ik zelf al jarenlang koop, serveer en consumeer. Dat is Nespresso, want dat is pas écht goede koffie en de apparaten zijn ook nog eens sexy. Natuurlijk wist ik wel dat ik hiervoor net iets meer betaalde dan de koffie uit de supermarkt, maar euro’s zijn klaarblijkelijk niet de enige waarde die ik er aan hang.

Een snelle rekensom werd getoond met de uiteindelijke kiloprijs in vergelijking. Katja vertelde mij dat ik omgerekend gemiddeld € 64,- per kilo Nespresso koffie betaal, terwijl een pak Douwe Egberts nog geen schijntje daarvan kost. Oef, ik voel mijn wangen nog verkleuren.

En toch ga ik niet terug naar de filtermachine, waarom niet? Nespresso biedt mij het gevoel van het zonovergoten terrasje in Toscane met een heerlijke espresso. Vers gezet door die knappe barman en met om mij heen alle andere dingen die mij verliefd hebben doen raken op Italië. 

Dat is nog eens een memorabele klantbeleving en een perfect voorbeeld van perceived value. Ik ben geïnspireerd en hoop dat ik door mijn blog ook jou heb doen laten beseffen dat het niet erg is om af en toe te stappen in die valkuil. Zolang je maar geniet. En als marketeer besef ik me wederom hoe belangrijk het is om mijzelf te verplaatsen in de beleving van een consument of klant. Verder praten onder het genot van een kop koffie?

Koffie en reizen
 
 

Mirella Granucci

De online wereld verandert continu. Kansen spotten om het telkens nét iets beter te doen, dat is waar ik energie van krijg. Samen met het team ervoor zorgen dat klanten blijven terugkomen, daarvan gaat mijn hart sneller kloppen!

Reacties ()