Business 2691 x bekeken

Hoe sportieve uitdagingen de samenwerking verbeteren

10 februari 2017 - Frank Henselmans

Zitten is het nieuwe roken! Een zittend beroep is niet iets waar je lijf je na verloop van tijd dankbaar voor zal zijn. Los van vingervlugheid waar je u tegen zegt, kom je als ontwikkelaar over het algemeen weinig aan beweging toe. Lunchwandelingen, iedere twee uur rekoefeningen en staande vergaderingen zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Bij Estate houden we er van om ook buiten het werk om met elkaar op te trekken; een drankje doen, evenementen bezoeken of een collega uit de brand helpen bij een verhuizing. Ook op sportief gebied waren er tot 2016 evenementen waarin wij in sportief teamverband zijn opgetrokken zoals zaalvoetbal of de jaarlijkse Warandeloop.

Halverwege 2015 werd er door collega Dave een bericht geplaatst of hij van iemand een wielrenfiets kon lenen – hij wilde namelijk een triatlon gaan doen. Initieel verklaart iedereen je voor gek – incluis ondergetekende – want een triatlon, dat doen toch alleen gespierde mannen met een conditie van staal?

Toch was mijn interesse gewekt. September 2015 was daar het eerste evenement: de Politietriatlon Spijkenisse. Naast mijzelf en Dave hadden we ook collega Fokkejan zo ver gekregen om mee te doen. Onzeker over hoe zo’n triatlon nou gaat stonden we aan de start naast het kanaal, nog lacherig over de leen-wielrenfiets met een pakkendrager en kompas.  Ik –zwemmer van huis uit – lag er vrij snel in; de andere twee hadden wat meer overtuiging nodig dat je dit toch echt doet op een plek waar normaliter boten en vissen thuis horen.

Op dat moment werd ik me ook bewust van de onderlinge competitiedrang; een triatlon bestaat uit opeenvolgend zwemmen, fietsen en lopen. De sportregels bij een triatlon zijn zo ingericht dat je vrijwel alles alleen moet doen; stayeren (het uit de wind fietsen vlak achter een ander) is ten strengste verboden ten laste van een diskwalificatie. Hulp van buitenaf (uitgezonderd van de organisatie) zoals het aanbieden van drank is over het algemeen niet toegestaan.

Daar lig je dan, in een kanaal van 16 graden, beseffende dat het zwemmen jouw onderdeel is waarna je – helemaal alleen – je voorsprong zal moeten behouden tijdens het fietsen en lopen, collega’s op de hielen.

Als je uiteindelijk met al je collega’s bij de finishlijn staat voel je je trots. Je hebt toch maar "effe" een triatlon afgerond en dat heb je helemaal zelf zonder hulp gedaan. Geen mens die je dat nog afpakt. Het zaadje was geplant: 2016 zou een mooi jaar worden.

Dave, Fokkejan en Frank

Maandenlang hebben we nagepraat over de triatlon. Gefantaseerd over wat de volgende wedstrijd ging worden. Dromen dat we ooit de titel Ironman (een volledige triatlon, +/- 4km zwemmen, 180km fietsen, 41km lopen) op ons cv bij konden schrijven.

Ondanks dat een triatlon een individuele sport is, is het één van de beste teambuilders waar ik ooit aan heb deelgenomen. Om zaalvoetbal als voorbeeld te nemen, je bent geforceerd een team, inclusief eventuele perikelen (zoals een slechte pass). Een triatlon doe je alleen, maar toch met elkaar. Als iemand er doorheen zit, motiveer je hem om door te gaan. Je zet met z’n allen – maar individueel – een prestatie van formaat neer waar je collectief als Estate-team trots op bent.

2016 was een prachtig sportjaar. We hebben deelgenomen aan een ¼ Triatlon in de Ardennen waar ik – helaas – vlak voor de finish moest opgeven. Maar niet voordat elke collega even gestopt was om te vragen hoe het ging, een klop op de schouder gaf en daarna een eigen topprestatie ging voortzetten. We hebben deelgenomen aan de triatlon van Cuijk, een zwemloop, de Warandeloop, de Tilburg 10 Miles, triatlon van Oosterhout en diverse kleinere evenementen. Als volger van Estate heb je dit vast wel eens voorbij zien komen.

Als collega’s wordt je band sterker bij dit soort evenementen; je ziet elkaar door de diepste dalen gaan en het onderste uit de kan halen voor die ene prestatie. De ontlading als je de finish bereikt hebt is onbeschrijflijk! Je ontwikkelt een collectief streven om samen sterker te worden, om individueel de betere te worden. Dit uit zich ook in onze werkzaamheden; dalen worden voor je gedempt, pieken toegejuicht.

Fokkejan, Rob, Bart, Dave, Wessel, Frank

Triatlonseizoen 2017 staat over een aantal maanden weer voor de deur. Bij Estate wordt langzaamaan de sportagenda weer gevuld (Spijkenisse staat er weer definitief op) en het team gaat met grote regelmaat weer trainen. Een internationale topwedstrijd wordt sowieso nog geboekt. Wij hebben er zin in; en niet alleen op sportief gebied.

En die competitiedrang? Tot dusver blijven de wedstrijden uitermate spannend met minimale tijdverschillen. Zin om met ons mee te doen?


 

Frank Henselmans

Ik sta bekend als een echte virtuoos op het toetsenbord en word erg gelukkig wanneer ik mij over het Front-end deel van een website mag buigen, als een echte codefluisteraar. Mijn klanten zijn verspreid over diverse branches en daar ligt een toffe uitdaging, want ik wil altijd weten wat er bij de klant speelt.

Reacties ()