Business 3029 x bekeken

Vijf eyeopeners van Alex - Web Summit 2016

14 november 2016 - Alex Otten

De afgelopen dagen was ik in Lissabon samen met mijn collega’s van Estate en de bestuursleden van DDA. Het was mijn eerste Web Summit en ik ben erg onder de indruk. Onder de indruk van de organisatie, de diversiteit aan sprekers en sessies, maar zeker ook van Lissabon.

Vanaf het vliegveld wordt je al een warm welkom geheten door de organisatie. Je kunt alvast je toegangskaart en bandje halen en natuurlijk het felbegeerde Web Summit T-shirt. Het expo terrein is perfect ingericht voor een event van deze omvang. Gastvrijheid alom, gratis water, koffie en thee. Gratis garderobe, weliswaar met een papieren bonnetje, maar met een slimme vrijwilliger die me adviseert om een foto te maken van mijn bonnetje. Dat is nog eens een digitale mindset!

Web Summit heeft voorzien in een app waarbij ik kon aangegeven wat ik interessant vond. Hier heb ik natuurlijk af en toe van afgeweken, maar bij iedere sessie, gepland of spontaan, luisterde ik naar een verhaal met eyeopeners. Een aantal van deze eyeopeners wil ik met jullie delen.
 

1. Meer vrouwen!

Ik heb een sessie bijgewoond van een “tech veteraan” Telle Whitney van het Anita Borg Institute for Women and Technology, zij pleitte voor meer vrouwen in IT functies en heeft daar een Foundation voor opgericht. Ze sluit convenanten met grote IT bedrijven om veel actiever vrouwen aan te nemen. Ik verbaas me er over dat het in deze officiële vorm nodig is. Ik heb het idee dat dit in Nederland min of meer vanzelf gaat. Bij Estate kijken we uitsluitend naar jouw meerwaarde binnen het team. Geslacht, huidskleur en geloofsovertuigingen zijn niet relevant. Zijn wij al zo ver in Nederland of loopt de rest van de wereld achter?

2. Start-ups

Het toverwoord van de laatste jaren. Er was erg veel ruimte voor nieuwe bedrijven met innoverende ideeën. Mooi om te zien dat mensen blijven zoeken naar nieuwe oplossingen voor bestaande problemen en bestaande oplossingen ombuigen om nieuwe problemen het hoofd te bieden. Zo zat ik bij een lezing waar werd gesproken door twee marketeers van grote organisaties en zij vertelden hoe zij konden leren van Start-ups. Dit noemen ze de ‘Pivot mentaliteit’. De mate waarin je als bedrijf een draai kunt maken als dat nodig is.

3. Sofia de Robot

Web Summit _ Robots
Op de mainstage stond ineens een soort cyborg genaamd Sofia met daarnaast de maker. Hij deed me denken aan de wetenschapper uit de film Independance Day. Sofia kreeg een staande ovatie na het uitspreken van haar welkomstwoord. Sprekende computers maken nog steeds indruk, zeker als ze een menselijke vorm hebben.
Krijgen Robots ooit dezelfde rechten als mensen? In 1999 heb ik daar al eens een film over gezien met Robin Williams (Bicentennial Man). Artificial Intelligence komt super snel dichterbij. Het is dus goed dat we ook over dit soort ethische vraagstukken nadenken en er op dit soort conventies over spreken. Mijn mening moet ik nog vormen.

4. Nederlands Trots

Naast Booking.com was er ook Gitlab. Een software bedrijf dat op een geheel nieuwe manier is georganiseerd. Geen vaste locatie en 150 collega’s die over de hele wereld verspreid zitten. De Open Source gedachte maximaal toegepast en het platform wordt gebruikt door grote corporates: chapeau! Ook voor de MiniBrew, een Nederlandse Startup heeft een mini-bierbrouw apparaat ontwikkeld. Ik was te gast op een feestje ter introductie van dit apparaat en sprak daar met een van de oprichters, iemand met passie en durf. Ik zou zeggen: hou ze goed in de gaten.

5. Lissabon

Tenslotte nog even over deze mooie stad waar de mensen zo vriendelijk en gastvrij zijn! Het eten, verblijf en vervoer is niet alleen heel betaalbaar, maar ook altijd goed. Ik heb op zeer verschillende plekken gegeten en het was in alle gevallen echt goed. En omdat ik ook een beetje lui ben heb ik samen met Hans Maltha in een elektrische tuk-tuk een tour door de stad gemaakt en in één uur tijd de mooiste plekken gezien. Dat is dan weer handig voor het foto album. Zet Lissabon dus vooral op je bucketlist!
Alex Otten en Hans Maltha
 
 
 

Alex Otten

‘Internet is als water uit de kraan’ aldus Alex. Nieuwe kansen dienen zich elke dag aan en Alex is sinds 1995 actief om die kansen te ontdekken en in te zetten voor de doelen van zijn klanten. Alex is niet alleen directeur bij Estate internet, maar houdt zich ook actief bezig met het geven van onderwijs en de begeleiding van jonge talenten. ‘Antwoorden is het nieuwe zenden’ is zijn motto.

Reacties ()