Business 4678 x bekeken

In 2045 ga ik mijn brein downloaden

11 mei 2016 - Alex Otten

Voeding voor het brein! Alex is geïnspireerd geraakt bij een lezing van Prof. Dr. Wim de Ridder en deelt dit graag met je.

Afgelopen maandag heb ik een lezing gevolgd van Prof. Dr. Wim de Ridder. Hij is hoogleraar toekomstonderzoek en nam ons mee in de ontwikkelingen van de nabije toekomst en hoe je die best aardig kunt voorspellen.

Het laatste deel van de lezing ging over het jaar 2045, waarin we in staat zullen zijn om ons brein dusdanig te doorgronden, waardoor we veel meer kunnen dan nu. Onder andere het volledig in kaart brengen van je brein met alle gevolgen van dien. Een spannende en tegelijkertijd enge gedachte.

Een van de toehoorders vroeg zich af wat wij als mensen allemaal moeten doen om ons voor te bereiden op al die spannende veranderingen. Nu worden wij daar vooral nog heel erg zenuwachtig van.

Wim de Ridder nam ons daarom mee naar het begin van de vorige eeuw. Ook toen raakten mensen in de war van al die spannende veranderingen zoals elektriciteit en de auto. Vervolgens maakte hij aan de hand van een aantal voorbeelden duidelijk dat die verre toekomst helemaal niet zo ver weg is. We kunnen al heel veel en we passen ons vrij simpel aan. Nanobots in ons lichaam is weliswaar nog een stap te ver, maar een simpel en goedkope manier om zelf te kijken hoe gezond je bent is er al en er worden iedere dag nieuwe toepassingen op dat gebied bedacht.

Dezelfde dag was er op het nieuws dat een app-ontwikkelaar geld had opgehaald voor de doorontwikkeling van een app waarmee je huidkanker kunt detecteren. Zo zie je maar, we zijn al veel verder dan we denken. 

Als ICT ondernemer vraag ik me ook af of we voldoende vooroplopen. ICT zal immers een cruciale rol spelen in ons leven in de toekomst. Ik wil mezelf geen innovator noemen, maar samen met onze klanten werken we wel aan nieuwe toepassingen die het leven van ons allemaal aangenamer maken. Naast de ‘oude bekenden’ zoals een snelle webshop of een bookingswebsite, hebben we samen met GGz Breburg meerdere apps ontwikkeld waarmee op afstand behandelingen worden aangeboden via een app. Hiermee kan een grote groep patiënten worden geholpen die normaal heel moeilijk te bereiken en te behandelen is. 
De toekomst is dus inderdaad dichterbij dan ik dacht.

De lezing was echt boeiend. Energie wordt nagenoeg gratis, genetisch worden we perfect, IT gaat exponentieel veel sneller en wordt beter waardoor computers ons gaan helpen met zo’n beetje alles om ons heen. Oh ja, en we gaan maar 1 dag per week werken. En mijn brein downloaden…tja lijkt me wel gaaf. Of mijn brein dan nog enig nut heeft is wel de vraag.

Tot die tijd werk ik hard door aan het maken van de toekomst. Liefst in samenwerking met partijen die dat ook graag doen. Klanten, eindgebruikers en ontwikkelaars. De komende periode ga ik meer aandacht besteden aan slimme toepassingen op het gebied van eHealth. Doe je mee?
 

Alex Otten

‘Internet is als water uit de kraan’ aldus Alex. Nieuwe kansen dienen zich elke dag aan en Alex is sinds 1995 actief om die kansen te ontdekken en in te zetten voor de doelen van zijn klanten. Alex is niet alleen directeur bij Estate internet, maar houdt zich ook actief bezig met het geven van onderwijs en de begeleiding van jonge talenten. ‘Antwoorden is het nieuwe zenden’ is zijn motto.

Reacties ()