Tech 4403 x bekeken

Het einde van Internet Explorer 8, 9 en 10 is daar, en nu?

11 mei 2016 - Fokkejan Meijer

Per 12 januari is Microsoft officieel gestopt met de ondersteuning van de oudere versies van de IE-browser. Daar is iedereen blij mee, toch?

Veilig browsen

De keuze van Microsoft om te stoppen met de ondersteuning betekent concreet dat deze browserversies niet langer worden voorzien van nieuwe updates en Microsoft geen technische ondersteuning meer zal bieden. Deze updates zijn voornamelijk bedoelt om problemen zoals veiligheidslekken en technische problemen op te lossen. Indien je langer gebruik blijft maken van een verouderde versie, dan zal het risico op virussen en extern misbruik alleen maar toenemen.

Wil je weten of jij veilig browsed? Check de website van browse happy en klik op de browser die jij gebruikt. Wanneer Internet Explorer op jouw PC is verouderd, dan kun je deze vernieuwen via Windows Updates, dit is te vinden op je PC onder configuratiescherm.

Alternatieven

Ook is het goed om eens een alternatieve browser te overwegen. Voorbeelden hiervan zijn Chrome, Firefox of Opera. Al deze browsers zijn een stuk sneller dan Internet Explorer, worden vaker en sneller voorzien van updates en zijn dus veiliger. Internet Explorer hoef je hiervoor niet te verwijderen. Op die manier kun je dus gemakkelijk een keer een andere browser proberen, zonder direct over te stappen.

Zakelijk gebruik

Voor veel bedrijven zal dit bericht van Microsoft toch als vervelend nieuws komen. Vaak zijn er tal van (interne) applicaties ontwikkeld die destijds optimaal op een specifieke browserversie functioneerden. Het uitrollen van nieuwe software is vaak een arbeidsintensieve klus – afhankelijk van de bedrijfsomvang – en de bijkomende werkzaamheden van andere software upgrades die afhankelijk zijn van de browserversie. Nu de ondersteuning vanuit Microsoft stopt, zullen veel bedrijven toch min of meer gedwongen worden om te upgraden, aangezien de veiligheid van het IT netwerk vaak hoge prioriteit heeft.

Front-end rejoice 

Als front-end developer ben ik zelf erg blij met dit nieuws. Oude browsers ondersteunen lang niet alle technieken, waardoor ik vanuit technisch perspectief vaak omslachtige omwegen moet bedenken om tot hetzelfde resultaat te komen als in een nieuwe browser. HTML5 is tegenwoordig de standaard om websites te bouwen, maar dit wordt bijvoorbeeld totaal niet ondersteund in IE8 en slechts gedeeltelijk in IE9. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen waaruit blijkt dat Internet Explorer vaak achter de feiten aan loopt.

Mijn verwachting is dat het gebruik van deze oude versies nu snel zal afnemen. Voor mijn werk betekent dit uiteindelijk minder testwerk, minder bugs en meer voldoening, omdat ik nu eindelijk standaard nieuwe technieken kan gebruiken!

 

Fokkejan Meijer

Als lid van het Front-end team ben ik verantwoordelijk voor de optimale prestatie van online applicaties. Hierbij kun je denken aan een snelle laadtijd, intuïtieve gebruikerservaring, goede toegankelijkheid en makkelijke onderhoudbaarheid. 
Bij Estate werken we in scrumteams intensief samen met klanten en krijg ik als teamlid veel verantwoordelijkheid over de uitvoering van mijn projecten en het faciliteren van klanten. 

Reacties ()