Tech 4454 x bekeken

De internettrends in 2016?

11 mei 2016 - Dave van Emmerik

Wat verwachten we voor 2016 als full service internet bureau? Dat heb ik samengevat in een top 5 van ontwikkelingen die betrekking (kunnen) hebben op de toekomst van (onze) webapplicaties en apps dit jaar.

Wat veel mensen niet weten, is dat Nederland het tweede land ter wereld is, dat officieel aangesloten werd op het internet. De Verenigde Staten waren het eerst. Zij stuurden op 17 november 1988 een email naar Piet Beertema van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI). De mail werd succesvol ontvangen en daarmee was Nederland aangesloten op NSFnet, dat later uit zou groeien tot het netwerk der netwerken. NSFnet was destijds vooral bedoeld was voor wetenschappelijke en militaire doeleinden. Nu, ruim een kwart eeuw later, is het overbodig uit te leggen hoe belangrijk de rol van internet in ons dagelijkse leven is geworden.

Video uit 1996: Internet is een “blijvertje”Het internet had vanuit de bakermat al voldoende potentie om zo snel te groeien, maar het heeft door diverse gebeurtenissen ook een enorme stempel op onze hedendaagse manier van leven gedrukt. Ter illustratie het jaar 1994, toen de eerste online winkels verschenen. Destijds een kleine gebeurtenis, maar uiteindelijk heeft dit er voor gezorgd dat we nagenoeg allemaal online shoppen, dat grote “traditionele” winkelketens met bosjes gevallen zijn en dat er vrij veel leegstand is in stadcentra. Maar denk ook aan de introductie van XML in 1998 en de daarbij behorende opkomt van blogs en (gratis) nieuwssites. 

Dankzij die gebeurtenissen lezen we tegenwoordig nauwelijks meer van papier, worden we overladen met nieuws en is zo’n beetje alle informatie gratis, direct en overal beschikbaar. 

Andere bijzondere invloedrijke gebeurtenissen zijn de opkomst van MP3 en internet bankieren in 1999, de start van diverse sociale netwerken in 2000, video in sneltreinvaart in 2005 dankzij Youtube, de doorbraak van Facebook en Twitter rond 2008 en Cloud computing in 2009. De belangrijkste gebeurtenis van de afgelopen 10 jaar is de introductie van mobile (vooral smartphones en tablets) in 2009.

20 jaar online

Estate Internet bestaat dit jaar 20 jaar. Véél gebeurtenissen hebben we actief meegemaakt, hierop geanticipeerd en onze klanten hierbij geholpen. In de praktijk betekent dit dat we niet jaarlijks, maar dagelijks vooruit proberen te kijken naar de markt en de toekomst. Misschien niet altijd als kartrekker, maar wel als partij met gefundeerde en solide oplossingen. Maar wat verwachten we voor 2016 als full service internet bureau? Dat heb ik samengevat in een top 5 van ontwikkelingen die betrekking (kunnen) hebben op de toekomst van (onze) webapplicaties en apps dit jaar.

Virtual Reality

Al jaren is er veel vraag en interesse naar virtual reality (VR), een doorbraak is er echter nog niet geweest. Dit jaar komt daar verandering in. Oculus, Microsoft, Samsung, Sony en vele anderen gaan dit jaar namelijk betaalbare producten aanbieden op de consumentenmarkt. VR biedt mogelijkheden voor een compleet nieuwe gebruikerservaring. Niet alleen in games, maar ook (als onderdeel) voor een webapplicatie. 

WebGL

Websites zijn tot dusver altijd plat geweest. 3D is kostbaar, laadtijden zijn érg hoog en je hebt een snelle PC met 3D-kaart nodig om e.e.a. goed te tonen. WebGL is een open standaard en bestaat al sinds 2009. Het wordt ontwikkeld door de Khronos Group en komt uit de schoot van een samenwerking tussen Apple, Google, Mozilla, Opera en vele anderen. 
WebGL maakt het mogelijk om zonder plugin via een Javascript binding OpenGL te gebruiken. Hiermee kan volledig 3D gerenderd worden binnen je browser. Waarom WebGL pas in 2016 meer mainstream wordt? We zijn afgelopen jaren massaal overgestapt van 3G naar 4G. Daarnaast zijn de laatste generatie smartphones, tablets en computers zo snel, dat ze (nu) gemakkelijk 3D kunnen verwerken. Last but not least, WebGL wordt in nagenoeg álle browsers (desktop of mobile) goed getoond.

Responsiveness wordt effectiever

Sinds de opkomst van mobile is er geen ontkomen aan responsiveness. De afgelopen jaren waren ontwikkelaars er met name op gericht om een website “mooi” op alle devices te tonen. Vaak werd er nét iets minder aandacht besteed aan pure techniek, snelheid, laadtijden, vindbaarheid, etc. Het afgelopen jaar werden verbeteringen op dit vlak mainstream, maar de opmars zal in 2016 meer standaard dan uitzondering zijn. Denk aan single page applications, restrictive loading, lean frameworks, images per scherm / dpi, reduceren van http request’s per device, mobile specifiek SEO, interactie met native apps en wellicht http2. Een aantal technieken worden al jaren gebruikt, maar dit jaar op een veel meer volwassen manier.

Animatie en interactie

Dankzij de template-boeren, de standaard FE-frameworks, de “beperkingen” van mobiele schermen en trends als material design, zijn sites qua uitstraling steeds minder onderscheidend geworden. In 2016 gaat dit verschil weer meer gemaakt worden. Er wordt niet zo snel meer een statische huisstijlgids in een mobiel jasje gestoken, maar sites worden dynamisch door middel van animatie, subtiele effecten met betrekking tot interactie,  audio en video, 3D, atomic design en wellicht het eerder genoemde VR.

Bovenstaande verwachtingen beperken zich voor nu met name tot de technische implementatie gelieerd aan websites en apps.

Autonomous tech

Alles werd de afgelopen jaren aan het internet gehangen. Smart TV’s, thermostaten, zelfs tandenborstels of barbies. Cisco voorspelt dat er in 2020 meer dan 50 miljard (!) devices verbonden zijn met internet. Tot dusver zijn deze devices echter niet zo heel slim. Met de opkomst van autonomous tech komt daar verandering in. Devices, maar ook apps en zelfs (onderdelen van) websites worden langzaam aan in staat hun omgeving te lezen en hier acties aan te verbinden. Voor 2016 zal dit laatste nog een brug te ver zijn, maar het gaat dit jaar wel lopen.

Estate Internet is geen trendwatcher, er zijn nog tientallen interessante ontwikkelingen te benoemen, maar deze zijn vaak niet gelieerd aan ons werkgebied. Mogelijk dat het overzicht over één maand er anders uit zou zien, we zullen het over een jaar weten. Feit is dat de ontwikkelingen rondom het internet nog altijd niet stil staat en wij zullen dat ook nooit doen.
 

Dave van Emmerik

Webdeveloper met interesse voor de interactie tussen Design, Front-End, UX en IxD. Stiekeme liefhebber van PHP en is overtuigd van de toekomst van JS.

Reacties ()