Business 4849 x bekeken

Controle is goed, vertrouwen is beter!

11 mei 2016 - Alex Otten

Halverwege 2015 besloten we bij Estate om een begin te maken met zelfsturing. Eigenlijk om hele praktische redenen; onze operationeel manager vertrok en we besloten hem niet te vervangen. Structure follows stategy, maar dan anders.

Het was geen onbezonnen actie. We waren al veel langer aan het nadenken over hoe we ons bedrijf kunnen laten groeien en medewerkers meer betrokken kunnen maken bij al het mooie werk dat we doen. Een goede vriend van me was al enige tijd bezig met zelfsturing en via zijn verhalen kwam bij ons de overtuiging dat dit voor ons ook het moment was om de overstap te maken.

Met de kennis van nu…

Achteraf is iedereen wijs, van achteren kijk je een koe in zijn kont etc. Allemaal waar. Als ondernemer moet je eigenlijk continu oog hebben voor ontwikkelingen. In de realiteit blijkt echter dat je met een relatief kleine organisatie snel gegrepen wordt door de waan van de dag.

Toen we gingen nadenken over het al dan niet vervangen van onze operationeel manager, rees ook de vraag: wat als hij er (even) niet zou zijn? In eerste instantie vooral vanuit het praktische oogpunt: je vindt niet 1-2-3 een goede vervanger en dus moet je in de tussentijd praktische afspraken maken.

Dat was het moment waarop ik me afvroeg: “Waarom doen we het zoals we nu doen” en ik herinnerde me het verhaal van die groep apen, de banaan en de ladder. Ja, waarom doen we het nu zo? Als het antwoord is: “Omdat we het altijd zo doen/deden”, is dat de reden om er echt kritisch naar te kijken. 

We kwamen tot de ontdekking dat veel taken onder de mensen konden worden verdeeld. Denk hierbij aan de planning, dat doen de teams nu zelf. Vakantiedagen worden ook geregeld door de teams zelf. Ook beoordelen is iets wat veel beter gedaan kan worden door de medewerkers zelf (samen met klanten).

Andere taken hebben we simpelweg laten vervallen. Het nalopen van interne uren bijvoorbeeld. We hebben het omgedraaid. Iedere collega heeft inzicht in zijn productiviteit en declarabiliteit. Gecombineerd met een heldere norm kan men zelf bepalen of men goed bezig is. De collega’s trouwens ook, want het is zichtbaar op een dashboard, op weg naar de koffie.

Vertrouwen is beter

In een documentaire van de VPRO zei iemand “Als je mensen behandelt als kleine kinderen, gaan ze zich ook zo gedragen”. Het omgekeerde is ook waar: geef ze vertrouwen en ze zullen er heel zorgvuldig mee omgaan.

We zijn er nog niet, ik zal daarom mijn ervaringen regelmatig delen. Ook kom ik graag in contact met anderen die hun ervaringen willen delen of die ik verder kan helpen.
 

Alex Otten

‘Internet is als water uit de kraan’ aldus Alex. Nieuwe kansen dienen zich elke dag aan en Alex is sinds 1995 actief om die kansen te ontdekken en in te zetten voor de doelen van zijn klanten. Alex is niet alleen directeur bij Estate internet, maar houdt zich ook actief bezig met het geven van onderwijs en de begeleiding van jonge talenten. ‘Antwoorden is het nieuwe zenden’ is zijn motto.

Reacties ()