Business 5925 x bekeken

Ready, set, scrum!

10 mei 2016 - Dave van Emmerik

Klaar om te scrummen? Een goed scrumproject kan niet zonder een voorbereidende sprint, ook wel sprint 0 genoemd. In deze blog leg ik uit wat je in zo'n sprint doet en waarom het zo belangrijk is.

Scrum is een Agile aanpak om software te ontwikkelen in teamverband. De scrum methode is vooral populair omdat deze erg weinig overhead heeft, de basis makkelijk aan te leren is en het erg eenvoudig is om tijdens het proces waar nodig bij te sturen. 
Een scrum proces wordt opgedeeld in sprints (ook wel iteraties genoemd). Dit zijn periodes van doorgaans één tot vier weken waarin het team werkt naar een gezamenlijk doel: het opleveren van maximale waarde voor de opdrachtgever door middel van geteste en werkende software.

Sprint 0

De eerste sprint in een scrum proces is vaak net even wat anders van aard dan de sprints die daarna komen. Deze wordt daarom vaak aangeduid als ‘sprint 0’, ‘start-up sprint’ of ‘kick-off sprint’. In deze blog leg ik uit hoe je een sprint 0 het beste in kunt zetten om je team een vliegende start te geven en met zo veel mogelijk momentum het project te starten.

Uit welke onderdelen kan een sprint 0 bestaan?

De fundering voor het project
In sprint 0 zet je een basis structuur neer voor het project waarop verder gebouwd kan worden. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit een ontwikkelserver en een testserver met een database. Of een Content Management Systeem, een aangekochte licentie en eventueel alvast wat kleine research spikes of Proof-of-Concepts. Denk bijvoorbeeld aan het aftasten van koppelingen met externe systemen of API's.

Met andere woorden: zaken die ervoor zorgen dat het team een voorsprong heeft en direct in sprint 1 kan beginnen met het toevoegen van waarde voor de klant.

Minimal Design up Front (MDF)
Een Minimal Design up Front kan bestaan uit o.a. een Style tile. Een Style tile is een soort design spiekbriefje dat bestaat uit de kleurstelling, user interface elementen en fonts die de essentie van het design weergeven. Het MDF kan eventueel aangevuld worden met uitgewerkte designs die wat concreter zijn en het team een houvast bieden bij het ontwikkelen van andere onderdelen. Belangrijk hierbij is dat het hele team betrokken wordt bij dit onderdeel. Doe je dat namelijk niet, dan heeft de designer feitelijk al veel keuzes en afwegingen gemaakt zonder hierbij het team te betrekken.

Dit laatste heet BDF (Big Design up Front). Hiermee creëer je twee lagen in het team, één persoon/groep die het pad van het project uitstippelt en één groep uitvoerenden. Dat lijkt gevaarlijk veel op een waterval aanpak en dan ben je dus niet aan het scrummen.

Wireframes
Wireframes geven een goede houvast en een referentiekader voor het team voor betrekkelijk weinig effort. Houd hierbij rekening met het feit dat ook wireframes en/of prototypes op basis van nieuwe inzichten kunnen wijzigen. Hiervoor geldt dat deze ook in eerste instantie op laag detailniveau uitgewerkt kunnen worden en pas geconcretiseerd worden naarmate de betreffende backlogitems dichterbij komen.

Conclusie

Een sprint 0 moet altijd waarde toevoegen, neemt onzekerheden weg, heeft meestal een lage velocity, maar zorgt er juist voor dat opvolgende sprints een hogere velocity krijgen. Zorg er wel voor dat het hele team bij deze sprint 0 betrokken is.
 

Dave van Emmerik

Reacties ()